麥美恩開咪解話:宅女才是真性情 缺不再「大癲大肺」!

(影片截圖)

現年32歲的無綫藝人麥美恩(Mayanne) 由節目《學是學非》開始,就給人「大癲大肺」的形象,但原來總總都是鏡頭前的戲劇效果,若要形容她的真性情,麥美恩:「宅女!」

日前,麥美恩在森美大哥主持的商台節目《公子會》內分享了這個形象為她帶來的煩惱。她在節目中自爆朋友有時也會介紹一些對象給她,但卻連朋友都對她在電視熒光幕前的「活潑」形象太深刻。主持森美說︰「大家經常見你都係『大癲大肺』,鍾意『大癲大肺』嘅男仔行埋嚟,先發現你唔係『大癲大肺』。」Mayanne就非常認同︰「有介紹男仔畀我識嘅女仔朋友都有同我講『其實呢個男仔都應該鍾意啲活潑嘅女仔』,我話:『弊喇,你一定要同佢講喎,我唔係咁㗎喎!』咁依家我咪要好努力咁講多啲認真嘅嘢囉。」也試過有男生問Mayanne!「你長期好攰㗎?」

Mayanne本身的性格是怎樣的呢?她形容自己為「宅女」,極度「嘈」,因為自己有種「insecurity」(沒安全感)。

分享: