網傳片段顯示 八鄉指揮官李漢民與「白衣人」溝通

元朗周日(21日)發生暴力事件,有大批「白衣人」襲擊市民,包括元朗西鐵站,造成多人受傷。有網上流傳片段顯示,有向記者表示警方因「睇唔到錶」而遲到的八鄉分區指揮官李漢民,與一群白衫人士溝通的場面。

據報道,在網上流傳短片所見,八鄉分區指揮官李漢民帶領二、三十名警員,與一群白衣人談話。當時白衣人情緒激動,以高昂聲線質問警方「而家趕晒(市民)上車未先?佢哋唔走畀我哋趕佢走」,有人更稱「如果我哋再斬就麻X煩」,亦有人指「聚晒喺商場就麻X煩」。

李漢民其後拍一拍其中一人的肩膀,並安撫在場人士,說:「心領嘅 ,不過我都唔想大家嘅幫忙,令到我哋辛苦」,其後再指「唔使擔心,okay?」。片段未有拍攝到白衣人群有無散去。

據了解,當時有記者提問為何警隊在市民報警逾一小時後方到場,李漢民當時聲稱太忙亂,「睇唔到錶」而未知時間,又指不會回答記者相關的提問。

分享: