【愛回家】「細龍太」陳偉琪學霸出身  從影前曾考慮入政壇

(陳偉琪@IG)

TVB「咪神」陳偉琪因在處境劇《愛.回家之開心速遞》的「細龍太」一角而深入民心。然而,「大小姐」性格原來並非真人所為。日前,陳偉琪去了商台節目《口水多過浪花》擔任嘉賓,與主持鄭裕玲(DoDo姐)閒談時,透露入行前曾想從政,學霸背景曝光,令人震驚!

陳偉琪曾在加拿大英屬哥倫比亞大學修讀哲學和政治系,回港前更曾為溫哥華市長在選舉中助選,她更在2012年立法會選舉期間,為競逐建築、測量及都市規劃界議席的民主黨成員吳永輝擔任形象顧問。被問到為何最後會選擇參加《2013香港小姐競選》時,她就稱:「嗰陣時我參加咗嗰邊(加拿大)嘅助選,跟住佢哋去見下啲人,但係我發覺從政嘅感染力係唔及一個藝人,因為藝人可以用自己嚟做Example,所以我就寧願去咁樣感染別人。(但如果你咁靚去做總理咪仲影響到人?)咁又係喎,我未諗到呢點。」

分享: