女乘客乘坐的士付少四元 司機大怒圖起底

(資料圖片)

乘搭任何交通工具,乘客付足車費是常識了吧。但差「幾蚊」車費,是否需要「公審」他人呢﹖日前有一位的士乘客,因為付少4元車資,便匆匆離去,的士司機疑不甘,把女乘客的照片上載於社交媒體以圖公審。

據報道,事件中的的士司機於周四(27日)在facebook群組「的士司機資訊網taxi」上載一張照片,據指照片中可以清楚看見女乘客的樣子。據司機貼文指,當時在荃灣南豐中心接載一名女乘客,到達楊屋道油站。達抵目的地後,「錶頭42個幾,佢掉低38蚊走x咗去,正xx。」取司機十分氣憤,不只用粗言辱罵乘客,之後更企圖網上找「起底組」起底她。

不過,有網民認為司機「小事化大」,留言稱「係男人嚟,你呃我唔到」、「為幾蚊喺度嘈」。亦有人認為女乘客亦有不妥之處,「無錢唔好學人搭的士」、「唔夠錢可以出聲」。司機其後亦留言補充,稱「我明白每個人都有難處,但應該出聲話畀人聽,而唔係掉低走咗去」,該貼文在數小時後亦自行刪除。

分享: