慶幸自己多番嘗試 王梓軒分享人生感染學生

王梓軒近期在不同場合都向大家分享過一些追夢的人生經歷,這天他應新城電台邀請到大圍東莞工商總會劉百樂中學,出席《邁向必buy人生路》活動,分享如何逆境自強。他表示每個人都有一些事情是很想做,但又不夠膽去做,但先學習一下和體驗另一種生活或者會更肯定自己志願

王梓軒說:「其實我畢業之前已經識咗師傅趙增熹,大學已經寫緊歌,當時已經作咗幾十首歌,佢叫我攞嚟聽吓,聽完覺得幾好,問我想唔想錄成demo,我嗰時淨係識作曲,唔識得錄音同編曲,對自己又好冇信心,諗住賣晒啲歌完咗個夢就算喇,我就繼續踏踏實實做嘢⋯⋯阿熹問我啲demo有冇考慮自己唱?我話唔好搞啦,有啲咩行差踏錯全世界望住你,但後來因為太鍾意(音樂),就quit咗份工同阿熹一齊製作頭4隻唱片,咁就出咗道。

王梓軒表示就如之前他所演的舞台劇《利瑪竇》,他深深體會到如果他以往是沒有演過戲做過綜藝,那個角色他根本沒有可能做到,所以他藉此為同學們打氣,叫大家加油。

 

 

分享: