【金田一】著名配音員陳廷軒病逝 享年48歲

(蕭徽勇@Facebook)

《浪客劍心》、《龍珠GT》、《行運超人》、《頭文字D2》、《金田一》等等,曾為多部經典動畫配音的著名配音員陳廷軒早前因腦部有腫瘤而到美國醫治,可惜上月在接受第二次手術後,卻不幸逝世,終年48歲。同為配音員的好友,藝人蕭徽勇(Gordon)就在個人facebook上載貼文,出文悼念!

日前(10日),Gordon在Facebook貼文透露自2008年為節目《東京Kawaii TV》(J2播放名字為《Tokyo Kawaii TV》)開始,就跟陳廷軒幾乎每日都一起開工,由萍水相逢的同事變成飯腳,逐漸變成交心朋友:「抑壓咗咁多日,我一直保持沉默,因為我知道你係一個低調嘅人。但係你嘅離開真係太突然,大家都好唔捨得你。默哀行動係我唯一可以幫你做嘅最後一件事,就高調一次咁多啦,陳生!”終局之戰” 係你留俾我最後嘅四個字。放心,我會繼續努力作戰 。心照!安心上路吧!」

分享: