與妻遊首爾夾公仔 古巨基10蚊港幣搞掂

古巨基趁着日前「520」這日子,與老婆Lorraine專程去韓國首爾度假,旅程之中,古巨基發現他從未見過的迷你夾公仔機,自然要感受一下箇中樂趣吧。他第一次嘗試是失敗的,他亦顯得有點猶疑,並說:「夠唔夠力?」之後他再次入錢,多玩一次便成功奪獎,當時古巨基看到公他跌入洞,即時十分興奮,張開雙手身體微彎,顯得非常開心。手持戰利品後,笑說:「古太叫我嚟到韓國要試下喎,今日真係試到啦……都幾好玩呀!」

古巨基第一次玩迷你夾公仔機,用了僅約10元港幣便成功,真的是很好的成女績,大家也不妨去看看他的心得。(取自古巨基IG)

看古巨基成功夾到公仔時多興奮。(取自古巨基IG)

古巨基和太太恩愛合照。(取自古巨基IG)

 古巨基上載短片之餘,亦有寫下夾公仔心得,他寫道:「冇諗過喺首爾會遇到夾公仔舖,更冇諗過全部都係迷你機,既然係天意就試下手氣啦~第一夾試下個爪到底有冇力,有冇比人調鬆;尚算有力嘅爪,對於比較輕嘅毛公仔會比較有利;這次我選擇喺公仔頭落手,係因為公仔重量重心在頭,如果抓下半身會很容易甩爪;最後一拑公仔經已倒臥洞邊,呢次反而不妨抓下半身,夾到半空個頭重心一跌,入洞嘍!500won(韓元)一次,31500won,即係唔使港幣10蚊達成!”古巨基真係好似好有研究咁!

分享: