演講分享追夢 王梓軒:阻力會令你減低自信

王梓軒馬不停蹄工作,近日就任一個演講會的其中一個嘉賓。(網上圖片)

近月王梓軒可謂忙個不停,上月才剛完成音樂舞台劇《利瑪竇》,之後僅放了一天假,就要出發到美國LA拍攝新歌〈安全著陸〉,在回港之前,他又抽空支持好友Henry Lau(劉憲華),出席其首部拍攝的美國電影《再見亦是狗朋友2》特別場。

即使王梓軒返港後也未有時間放鬆,日前他就到恒生管理學院演講,他是九位來自不同行業演講者之一,當日他向大家分享了自己「追夢」過程。王梓軒說:「BB時乜都想做、乜都想試,但往往父母或長輩怕你受傷害而阻止,長大後,亦會遵循父母嘅教導,畢業後去銀行返工⋯⋯之後我轉行做創作歌手,身邊人會有好多唔同嘅聲音,叫你唔好做,因為怕你辛苦,怕你條路難行,有時呢啲阻力會令你減低自信,又會令你懷疑自己能力等等……所以要多謝一直鼓勵以及俾機會我嘅前輩及監製。」王梓軒還呼籲學生們遇到困難都不要輕易放棄,要堅持、繼續前行,千萬不要忘記自己嘅初衷。

在美國期間,王梓軒抽空支持好友劉憲華首部拍攝的美國電影《再見亦是狗朋友2》特別場。(網上圖片)
分享: