【網絡話題】餐廳店員投稿吐苦水 有港媽帶著BB要求買學生餐

(網絡圖片)

有不少餐廳都設有「學生餐」以切合學生經濟能力,一般都會出示學生證證明身份。但是,有餐廳員工表示有港媽帶著未到適學年齡的子女要求買「學生餐」,事件更並非冰山一角,令到他非常無奈和不解。

有自稱任職牛肉飯專門店的店員在Facebook專頁「西客之道Hispitality Secret」投稿,指公司有規定顧客需穿著校服,或岀示有效學生証才能購買學生餐;而他們亦理解並非每間小學都有學生証,所以「出示學生手册當學生証」亦能酌情處理。

港媽帶著BB要求買學生餐

不過,在某一日,有一位港媽無視餐廳規定,帶著仍坐在嬰兒車上、未學行的孩子,到餐廳要求買學生餐,因為未見她有與任何「學生」同行,店員於是禮貌問「小朋友係邊度」;怎料港媽激動表示:「有無搞錯啊,咁大個小朋友都睇唔到?!」原來她示意的小朋友,就是坐在嬰兒車上、未學行的孩子。 店員見狀便解釋要出示學生證或身穿校服才能購買學生餐,但遭港媽反駁「我小朋友咁細個,唔係學生係咩?佢唔通返工咩?!」

店員於是只好找經理處理事件, 經理明確表示會依照公司規定處理,並反問港媽:「學生餐係學生食既,賣比學生既,你個小朋友…就算真係我賣個牛肉飯比你,你個BB都食唔食到啊?你個大人買個主套餐啦!」, 港媽最後「臉黑」離開餐廳。

港爸用粗口「攻擊」店員嚇怕女兒

另外,該店員又指,曾經有一對父女到餐廳用膳,惟女兒沒穿校服,及未帶同任何學生證明。店員同樣地解釋公司有規定,惟港爸不斷以粗口攻擊,不但嚇怕女兒,就連顧客都看不過眼表示,「你教壞你個小朋友都算,你教壞埋在場所有包括我個小朋友,點解唔關我事?人地都講到明要校服或者手册先買得,好心你唔好咁難睇,仲要嚇到自己個女喊成咁,你個女好慘啊」 最後港爸「臉黑」重新排隊,點了兩個主套餐。

分享: