唐偉康「衰多口」成陸頌雄示範打小人對象

唐偉康成為示範打小人的「人辦」。(陸頌雄Facebook圖)
(陸頌雄Facebook截圖)
陸頌雄形容「打小人」可令人心情舒暢。(立法會圖片)

美國駐港總領事唐偉康早前發表言論,稱香港側重「一國」的趨勢,致令「兩制」未能發揮最大益處,擔心危及香港營商環境。工聯會繼星期二(5日)到美國駐港總領事館門外請願後,其立法會議員陸頌雄上載「打小人」教學圖片,對象正是唐偉康。

陸頌雄是在二十四節氣「驚蟄」當日(6日)發布帖文。陸頌雄表示,驚蟄打小人可毋須遠赴鵝頸橋,手機App亦可應付,並以唐偉康為「人辦」,「鬼叫佢衰多口咩」。帖文更標籤了美國駐港總領事館的Facebook帳戶。

【驚蟄智能化 打佢小人口】打小人唔單止令心情舒暢,仲可以鍛煉手部肌肉,一舉兩得,簡直係具有香港特色嘅風俗智慧。又到一年一度驚蟄打小人。唔想去到鵝頸橋咁遠?一個App就搞掂!為咗教大家點用,今次就搵之前亂噏嘅美國駐港領事 #唐偉康…

Posted by 陸頌雄 on Tuesday, 5 March 2019

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟