葉劉淑儀:「特首就話唔畀我選啫,區議會都唔畀我選?有無搞錯!」

(葉劉淑儀Facebook圖)

新民黨主席葉劉淑儀,有意參選今年區議會選舉,爭取明年立法會「超級區議會」入場券。但有聲音批評她年紀大。葉劉淑儀則反問,「特首就話唔畀我選啫,區議會都唔畀我選?有無搞錯!」。

葉劉淑儀昨日(24日)在一個電台節目談及新民黨未來的選舉部署,她表示該黨將會派出40人參加今年底的區議會選舉。據了解,葉劉淑儀亦有意參加今年區選,爭取來年轉戰立法會「超級區議會」的入場券,不過,她仍未決定參選哪個選區。

對於參選區議會,有聲音批評她年紀大,應把機會留給年輕人,她說:「我發覺我仲做得,美國國會議員都無退休!」又反問:「特首就話唔畀我選啫,區議會都唔畀我選?有無搞錯!」期間主持人再提到不讓葉劉參選特首一事時,她澄清是自已退選,又說「唔好講啲咁高深嘅問題。」

網民亦對葉劉參選區議會有回應,稱:「68歲係班高官眼中只是年青人,人人都120歲命嘛」;「應退休,退下火線」;「去示威表示歧視年龄。」

分享: