【城中熱話】學生讓出關愛座仍被鬧 車長一句令大叔收聲

交通工具的「關愛座」觸發了不少爭執。(網絡圖片)

原本出於好意為有需要人士設立的「關愛座」,近年來卻變成爭議不斷的「批鬥座」。有網民星期二(19日)在社交群組發帖,稱早上搭111線巴士返工時,目睹一名大叔因「關愛座」問題而喝罵一名學生哥。

該巴士一般車次來往觀塘坪石邨及中環。發帖的網民表示,原本車上沒有太多人,但亦已沒有空位,只剩下兩個近門口的「關愛座」,期間一位學生哥上車,「眼見書包重量不輕,可能佢只坐幾個站,而當時又冇有需要嘅人要坐,他便坐下外面個位。」

車長開腔幫忙 網民大讚「好嘢」

之後下一站,有幾名乘客與一名大叔上車,此時學生哥已馬上起身讓位,豈料該名大叔依然對學生哥大罵:「你坐㗎咩!呢個係關愛座,唔係比(俾)你坐,你有冇我咁大年紀呀!」

車長見狀決定開腔幫忙:「個位人人都可以坐,關愛座係優先讓畀有需要嘅人,冇寫你個名,唔一定係你坐!」大叔瞬間「收聲」。不少網民留言大讚車長「好嘢」。

分享: