47歲康華轉型做Rapper:角逐老人新人獎

現年47歲的康華近日由演員轉型做Rapper,並推出第一首Rap歌《拼火花》,她今日在香港電台接受訪問,談到為甚麼會成為Rapper時,她笑言自己在《宮心計2深宮計》當中的對白好押韻,好似唐代Rapper,其後《流行經典50年》唱歌受到好評,唱片公司也說她ok,於是叫她Rap返首。提到有機會角逐樂壇的新人獎,康華笑言:「好好笑,角逐老人新人獎。」

《宮心計2》對白押韻 啟發做「唐代Rapper」

康華表示自己只花了兩個鐘就錄好《拼火花》,雖然她並非負責填詞,但《拼火花》這首歌是她的想法,「我打滾咗咁多年,見到好多人都好搏命做嘢,尤其是成功人士,其實佢哋都生活無憂,點解佢哋唔休息,好似李嘉誠90歲先退休,而且唔係真係退休喎,即使我哋做藝人,背後都有好多辛酸嘢,所以我好想鼓勵大家,就算你一個人打拼,覺得好辛苦,唔使驚,有我哋陪你一齊打拼。」

不覺起步遲 盼與農夫合作

47歲才轉型做Rapper,康華並不覺得自己起步遲,「就算早起步,我未有信心,而家成熟咗,好多嘢係我掌握之中,而家係good time,可以展現最好一面畀觀眾睇。」她還表示好希望與農夫合作。

康華近日推出第一首Rap歌《拼火花》。(圖片取自微博)
化身「唐代Rapper」的康華身穿古裝衫,站在紅色跑車前。(圖片取自微博)
康華轉型進軍樂壇。(圖片取自微博)

 

分享: