【網民熱話】 港女考車8次不合格 被考牌主任終止考試

(網絡圖片)

許多人在18歲後便考車牌,有些人考一次便成功,有些人或者考二次才取得車牌,但亦有人考過8次仍然不成功,更被考官終止考試。

有女網民在Facebook專頁「CUHK Secrets」貼文自爆,第8次考自動波私家車車牌依然「肥佬」。她指過往「考天才波肥左筆試,之後既考試就分別衰超速、冇打燈、冇睇鏡就cut線同埋轉彎撞左上壆等等」考不到車牌。

她表示,這次一開始在斜路起步時,不記得「比油鬆左手掣」,被考官踩停。之後去到一個燈位時見到黃燈,諗着加速怎知去到時變了紅燈,衝了出去比考官在黃格踩停。其後,在正常駕駛時候,有行人突然衝出馬路,令她不憧反應只在尖叫,被考牌主任基於公眾安全終止考試,要調位讓考官載她回考場。

她表示回到考場時,場務員、保安、其他考生及師傅見到事主和考牌官調轉坐後,很多人都呆了,她更稱「手指指笑我咁」,最後她更詢問網民,「點算好,我好唔好認真考埋下一次」,又說害怕明天見到男朋友時被問及考車結果,不知如何解釋 。」

網民看完女事主的經歷後,在貼文留言表示,「唔好考啦。10年內會有民用無人車推出,到時唔使識揸車架啦。」;「你唔適合揸車,講完」;「第8次都衰到咁,阿sir比你pass真係一個世紀大災難」亦有網民欣賞女事主的毅力,稱「係香港無車牌係唔洗死既」;「其實揸車都講天份,唔係死練,不停考就得,不如認清自己無呢方面既天份」

分享: