【網上熱話】伯母嫌棄「公屋仔」 女兒求網民教路

數年前,由網絡潮文改篇而成的短片《公屋.居屋.私樓》引發迴響,不少網民熱議女方家長得知「準女婿」的不同住屋狀況後,對於女兒男朋友會有差別待遇。近日有網民以「我老母成日罵我男朋友係公屋仔」為題,在討論區發帖,帖文引發關注。

有網民認為,事主母親抱持「公屋仔養唔起我個女」的觀念,不易改變。(資料圖片)

事主表示母親給予壓力,原因是反對自己跟住公屋的男朋友拍拖,「俾說話我聽,話佢窮、住公屋樓都冇,將來一定養唔起我」。不過事主自知家境只屬「普通低層打工仔」、並非住公屋,「識有錢人係非現實想法」,並形容男朋友開朗、有上進心,跟對方拍拖數年,未想過分手,甚至一同規劃未來。

她發帖意在尋求方法,讓母親接受公屋出身的男友。有網民獻計:「係你呀媽面前講多d好說話,帶多d見家長表現好d。」但有網民不看好「外母政策」,認為事主母親未必輕易改變觀念:「就算你男朋友對你同你媽幾好佢都只會覺得『公屋仔養唔起我個女』,無謂浪費啲無聊時間。」

有網民建議儘早搬出去住:「如果你同男友本身一直有儲錢,第日咪自己買一齊供。」有人則留下十字真言:「寧欺白鬚公,莫欺少年窮。」同時有人大潑冷水:「有無上進心果d可以收返埋,原全係賭博。有現成嘅更實在。」

網民:邊個話女人一定要男人養?

另有人分析,稱事主母親只是想她生活有個保障,不應過份責怪,「你啊媽養到你咁大都唔想你捱苦嫁」。不過有網民勸事主做自己想做的事,又假設:「如果你嫁咗俾個好有錢嘅人,但幾個月內突然破產,咁又點?世事嘅嘢,話唔埋。」此外,有網民認為可以女人當自強:「邊個話女人唔可以有自己事業,講到一定要個男人養咁!」

分享: