薛家燕首開紅館騷:60年來有起有落

入行60年的薛家燕昨(4日)晚舉行人生第一次紅館騷!一連兩場「薛家燕愛你無限60年演唱會」,嘉賓陣容十分鼎盛。身穿黑紅閃閃衫的家燕姐,在台中升降台現身,以《Captain Nancy》為演唱會揭開序幕,表演她拿手的十字步。

場內螢幕播出家燕姐從8歲開始做童星的片段,經過一輪勁歌熱舞後,家燕姐說:「多謝大家,做咗60年真係唔簡單,過程中有起有落,或者有辛酸嘅時間都一一接受,過程亦學到好多嘢,識到好多朋友,好感恩有佢哋同大家!」

自曝多人追 胡楓黎小田台上爭寵

家燕姐在台上自爆十多歲時很多人追求,之後第一個嘉賓胡楓穿上黃色西裝出場,兩人合唱《往事只能回味》,家燕笑說:「我8歲就做佢個女,之後做佢個妹,再做情人,差啲就鍾意咗佢,年年送聖誕卡畀佢!」胡楓笑言好內疚,因為從來沒有回禮:「佢依家唔再寫畀我,大紅大紫,唔得閒!」

及後家燕姐更邀請胡楓、黎小田及陳欣健上台,四人更興起互相跳舞,現場氣氛High爆。這個三男一女組合上演「爭寵」戲碼,各人都話曾追過家燕,要她分別揀做老公、男朋友及朋友的人選,家燕選了修修做「老公」,再選陳欣健做「情人」,黎小田扁晒嘴「投訴」,家燕安慰說:「咁你咪做朋友囉!畀過機會你,但你唔識珍惜!」妙語連珠令全場笑爆嘴。

薛家燕在紅館化身Captain Nancy跳十字步。(圖片取自FB)
林保怡擔任嘉賓。(圖片取自FB)
羅嘉良擔任嘉賓。(圖片取自FB)
古巨基擔任嘉賓。(圖片取自FB)
謝天華擔任嘉賓。(圖片取自FB)

分享: