「熱狗」前開騷 許廷鏗籲珍惜香港音樂

許廷鏗於尖沙咀舉行《停半分鐘限定音樂會》,吸引到過百歌迷及途人欣賞。音樂會配合《停半分鐘聽一闋歌》的懷舊主題,許廷鏗坐上已絕跡路面的無冷氣巴士(又稱熱狗),唱出多首耳熟能詳的廣東歌,還邀請到《停半分鐘聽一闋歌》的填詞人繆浩昌(6號)@RubberBand同台合唱。

「有啲嘢無咗就無」

許廷鏗盼令繁忙的香港人停下「半分鐘」,希望大家多多支持香港音樂。約1小時的音樂會結束後,眼紅紅的許廷鏗感言音樂會確實籌備需時,不管是身後的「熱狗」巴士、帶病撐場的6號及天公做美,都令他相當感恩。他說:「呢架『熱狗』都係噚日先確實嚟到,呢架巴士已經絕版。好想同大家講,有啲嘢無咗就無,唔希望有一日歌手會唔再出碟。」

許廷鏗亦宣傳明年3月會首踏紅館,暫演1場騷,為此努力操肌。許廷鏗在其Instagram發文寫道:「下一站… 紅館 / 我真心希望再見到你地!

許廷鏗在「熱狗」前與6號@RubberBand等合唱。(圖片取自IG)
《停半分鐘限定音樂會》,吸引到過百歌迷及途人欣賞。(圖片取自IG)
許廷鏗指小時候曾經想做巴士司機。(圖片取自IG)
「熱狗」已絕跡於香港路面。(圖片取自IG)

分享: