Netflix擬拍地道港劇 曾斟王家衛

Netflix 8日在新加報舉行節目巡禮「See What’s Next: Asia 2018」,宣佈進一步打開華語地區市場,更會開拍劇集。除了邀得張孝全主演首套自家台劇《罪夢者》;據知Netflix希望拍攝地道的香港故事,曾與爾冬陞、陳可辛、王家衛等許多導演接觸,不過最後未能成事。

未能成事 疑因預算低要求多 

《點五步》導演陳志發(Steve)接受媒體訪問表示,年多前Netflix已接觸過「都係傾吓有乜嘢可以合作。佢哋要求故仔有連續性,可以持續發展,唔係一兩集完,最好就係last到兩個season。」Steve有提供過幾個題材Netflix,對方明想要一些較地道故仔。佢還說知道Netflix同香港好多導演有過接觸。

據知,Netflix傾過導演當中,少都炙手可熱,包括爾冬陞、陳可辛、王家衛等,不過最後未能成事。有導演私下表示Netflix提供預算不算吸引,而且對劇集有過多要求,都係導致無法合作原因。

據悉,Netflix傾過的導演當中包括王家衛,不過最後未能成事。(網上圖片)
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟