難頂惡鄰噪音 葉翠翠:自私的人太多

葉翠翠近日在個人Facebook透露自己受到鄰居噪音騷擾,並長文大鬧「自私的人太多!」 葉翠翠上年三月懷著細仔時,就被樓上鄰居噪音騷擾,而當時大仔更被噪音嚇到喊,一家都睡不安寧。葉翠翠更因此患有焦慮症及抑鬱症。當時她決定報警求助,沒想到事隔一年後,同類事件又再次發生,今次就輪到上鄰居在細仔房間位置發出噪音。

「你地開party 我地要去街流連

葉翠翠Facebook撰文控訴製造噪音的鄰居,「我住左咁多年,睇住不同家庭搬來搬走,都沒有投訴過有噪音,直至呢家人出現」又指這些噪音已經嚴重得影響他們的日常生活,「你幾點起身,我地一家大細要被迫同你一齊起身,你唔瞓覺未開床,我地一家都要等!你地開 party,我地一家大細都要捱到你啲賓客走晒,或者我地全家去街流連」她指已經過多次反映,只希望對方可以體諒一下。

細仔僅四月大 因滋擾致狂哭

葉翠翠原來早曾經周圍睇屋,有計劃搬屋避噪音,不過未搵到適合,還有是因為已離逝的媽媽很喜歡這個家,她也不想離開。

「細仔由出世到而家四個月大,開頭三個月,佢每朝六點多就喊,跟住到晚上十點幾十一點,又開始喊。我同老公輪流喺間房守住,最後發現又係噪音問題。我哋有叫管理處同佢講,不過佢一直冇理過我哋。bb得幾個月大,希望佢可以體諒,真係好難過。」她說。

葉翠翠將兩個兒子稱為小王子和小小王子。(圖片取自FB)
葉翠翠一家四口。(圖片取自FB)
分享: