【全民造星】19歲姜濤贏冠軍 由200磅減到140磅原因係……

圖︰姜濤如今已成「小鮮肉」,不過其實佢都做過肥仔㗎!(fb圖片)

ViuTV《全民造星》冠軍由姜濤大熱奪得!雖然在「姜粉」心目中,19歲嘅姜濤係「小鮮肉」;不過其實佢都做過肥仔㗎!姜濤中學時就讀邱子文青年學院,從小更是大肥仔一名,最高峰時體重更高達200磅!由於佢鍾意唱歌同表演,過往曾經畀取笑同打擊。究竟有咩驅使佢減肥?而佢又點樣做到由200磅減到140磅呢?即係睇睇!

為心儀對象減肥?

姜濤曾經在《全民造星》坦言,減肥係為咗心儀對象。「我係為咗一個女仔而開始減磅,後來個女仔(心儀對象)同咗第二個一齊,就覺得其實女仔都係睇樣。嗰時媽咪都好鼓勵我減肥,仲同我講,而家已經好靚仔,減完肥應該會更靚仔。」佢又話,減肥初期好辛苦,但最初就用錯方法,試過全日只吃生果兼狂做運動;由於當時正值發育期,所以瘦得好快,但就搞到身體差。

後來,姜濤修讀運動教練課程,先知道減肥原來要配合帶氧運動同負重運動訓練,先可以減得健康又唔反彈!姜濤話,「減肥之後,身邊嘅人就見到你有改變。減肥初期係辛苦,但當有人見到你有轉變,你又開始見到有成果,就會一直進步。」姜濤曾自爆冇拍過拖,仲話自己係處男;不過網上就瘋傳一張佢拖住女仔嘅相片,佢事後解釋,「淨係拖住手過咗條馬路,食飯睇戲都冇,女仔話同我玩吓。」至於點解在facebook轉status做戀愛中?姜濤就話︰「因為拖手好開心。」

至於現時贏得《全民造星》冠軍,修讀緊嘅健身教練課程會唔會繼續?姜濤就話,同家人商量過後,會專演幕前工作呀!

分享: