【盧凱彤逝世】最後節目錄影講話 「享受所做的、開心會傳開去」

圖︰盧凱彤除了是創作歌手,也曾擔任多位樂壇天王、天后的結他手。(網上截圖)

at17成員、創作歌手盧凱彤(Ellen)昨日(5日)早上在跑馬地豪宅墮樓身亡,消息震驚港、台娛樂圈!Ellen除了自己寫歌、唱歌,幾年前亦有為多位樂壇天皇、天后擔任演唱會結他手。Ellen前日(4日)出席生前最後一個節目錄影,與ViuTV《全民造星》參加者分享她3年來為天王、天后擔任結他手的經歷,並鼓勵參加者︰「只要你喺舞台上真係好enjoy(享受)你所做緊嘅嘢,好清楚自己係開心嘅,咁嗰種開心會傳開去嘅!」

享受在舞台上的感覺 感染觀眾

曾為鄭秀文(Sammi)、容祖兒、陳奕迅(Eason),Ellen表示︰「在舞台上面一個star(巨星),佢需要有嘅除咗係信心之外,仲要係好享受嗰個舞台嘅嗰種感覺…(Ellen轉向參加者)大家知道,感染力係會傳染㗎,只要你喺舞台上真係好enjoy(享受)你所做緊嘅嘢,好清楚自己係開心嘅,咁嗰種開心會傳開去嘅;無論你係走音也好、跳錯step也好,其實呢啲嘢一啲都唔緊要嘅上到個台,最緊要你enjoy(享受)嗰個performance(表演)咁就得㗎啦。」

而Eason一向欣賞Ellen,2017年,Ellen憑《你的完美有點難懂並不代表世界不能包容》專輯入圍最佳國語女歌手及最佳編曲獎,Eason更傳訊息給Ellen稱讚:「妳是從靈魂唱出來的聲音!」

圖︰Ellen正在籌備出新歌,今年6月中於ig分享自己將為廣東話新歌錄音。(ig圖片)
分享: