【深宮解謎】點解劉心悠黃雪兒都係演元玥 口音咁大分別?

圖:元玥同螢火蟲哥哥相認的一幕。(劇照)

對於劉心悠參演TVB劇集,站在觀眾立場當然是好事啦,起碼演員陣容新鮮啲,不用看來看去都是那幾位花旦。不過,同時有好多網民反映劉正悠廣東話唔純正,搞到看《深宮計》時不看字幕就聽唔明佢講緊乜,仲提出質疑:「點解元玥(黃雪兒飾)細個嗰陣講嘢無問題,大個咗反而唔正嘅?」呢個問題,劇組原來一早已有考慮,還於劇中解釋清楚因由。

謎底終於解開

是咁的,在第14集入面,元玥(劉心悠飾)終於同螢火蟲哥哥,亦即係何離(蕭正楠飾)相認。咁多年無見,就當然要傾訴離愁別緒,交代彼此分別後所發生的種種事情啦,於是元玥就簡單講訴自己的去向:「與你分別後,我娘就病重過世了,臨終前把我交託給一個雜耍團,之後我就跟著他們去了北方。」
就因為以上說話,何離講咗句:「唔怪得之你嘅口音變晒啦。」可見他和廣大網民一樣,終於解開「點解元玥細個講嘢純正,大個反而有口音」的疑問。

圖:黃雪兒飾演小時候的元玥。(劇照)

TVB今次都算細心喇,刻意在他們相認時多兩句對白,將元玥呢個有前後口音不一的角色問題解釋清楚,以不至於另它成為另一宗千古懸案。

分享: