馬逢國帶GEL上機 GASTBY出細支裝抽水

立法會議員馬逢國被指日前在機場離港時懷疑「撻朵」,違反不准帶100毫升以上髮型定型啫喱上機規定,涉事職員就俾機場保安公司紀律調查。事件繼續成為城中話題,定型啫喱膏品牌GASTBY更推出細支裝的啫喱「抽水」,諷刺馬逢國終於可以帶符合規定的啫喱上機。

GASTBY推出細支裝的啫喱「抽水」,諷刺馬逢國終於可以帶符合規定的啫喱上機。(GATSBY facebook圖片)

GATSBY在facebook出發文:「呢去旅行都想帶支定型啫喱膏gel番個靚頭,但擔心帶住太大支gel唔方便?唔洗怕!依家買GATSBY定型啫喱膏(特硬/濕硬),會附送一支30g輕便裝,細細支咁方便,想帶去邊都得啦!(數量有限,售完即止)」

GATSBY更以「#定型啫喱膏」、「#30g可以帶上飛機」、「#時刻保持靚仔造型」作HASHTAG。

香港空勤人員總工會就發表聲明,形容馬逢國的事件嚴重程度相當於2016年涉及時任特首梁振英「行李門事件」,再次突顯權貴利用個人公權力挑戰機場保安人員的專業。工會重申有關規定是因應國際恐怖主義肆虐而採取的安檢措施,目的是保障乘客及航空人員的人身安全。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟