綠葉王李鴻杰離巢北上:謝「段延慶」幫我搵工

李鴻杰曾在《天龍八部》中飾演四大惡人之首「段延慶」。(網絡圖片)

綠葉王李鴻杰 (Bruce Li)不經不覺入行超過20年,大大小小參與過的劇集真係多如沙數。最初以舞蹈員身份加入TVB的李鴻杰95年左右由新加坡回流回港,之後再回歸TVB成為演員。近年,在內地發展得相當不錯的佢除不時有商演接洽外,還會拍攝網路大電影。李鴻杰話:「拍3日搵嘅錢,都夠2公婆普通使2個幾月。」佢亦透露在內地工作時,仍然會有人因為《天龍八部》中的四大惡人之首「段延慶」而認得他,更因此而幫他得到不少工作機會。

李鴻杰《壹號皇庭》劇照。(網絡圖片)

資深綠葉拍過800套劇

作為資深演員的李鴻杰呢20年嚟喺TVB其實使用率好高,佢亦話:「數過我做過有角色名嘅,一年平均都有42套,即係我已經拍過800套劇。」

李鴻杰《蘭花劫》劇照。(網絡圖片)

李鴻杰近年在內地發展得相當不錯,對於會唔會再打重算返TVB,佢就說:「人到無求當自福。你話我冇錢開飯,返去?無綫呢,就賤過泥,留返俾佢搵我啦,我諗邊份工都一樣㗎啦。如果我返去敲門就唔值錢。」

李鴻杰舞台劇演出。(網絡圖片)
分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟