胡歌談12年前致命車禍:如今我想要自由

胡歌(網絡圖片)

憑《琅琊榜》人氣再攀高峰嘅內地男星胡歌,近日喺訪談節目中,重談12年前嘅那場致命車禍,喺鏡頭前坦言:「很多人以為呢12年我過得很好,因為我嘅事業有了很明顯嘅上升,然後也掙了更多嘅錢,獲得了更多嘅名,可我自己覺得,呢應該唔係我活下來嘅意義。現在我想要自由,我想要掙脫一種束縛。」

胡歌憑出演劇集《瑯琊榜》人氣暴增。(網絡圖片)

2006年,胡歌喺接拍《射雕英雄傳》時,與女助手張冕乘坐現代旅行車,喺高速公路上與一輛廂式貨車發生追尾碰撞,助手搶救無效身亡,胡歌右眼重傷,臉部和脖子共縫了100多針,並先後喺香港、韓國做植皮手術治療。胡歌康復後,右眼皮明顯留下了疤痕。車禍過了12年,佢表示有一段時間唔願意提及此事,「那個車禍在我嘅身上背負了很多的光環,大家都會說,我勇敢地從那場車禍中走了出來,給了我很多溢美之詞……我唔需要老是貼著那些標籤,但是唔知道為什麼,2006年是我嘅本命年,我是屬狗嘅,然後現在是2018年,正好是一個小小嘅輪回吧,我會去思考那些事情帶給我什麼。」

胡歌曾話:「恰恰經歷過生死才看清什麼是對自己最重要嘅。呢十多年,讓我走出來嘅是放下一些東西」。

分享:
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟