阮大勇斥資開畫室 追到細31年公關女友

阮大勇與Virginia拍拖後頻放閃。﹝Facebook圖﹞

現年77歲嘅「電影海報教父」阮大勇日前宣佈與小其31歲的酒店公關女Virginia(許慧韶)拍拖兼訂婚,感情生活頗受關注。為了追求Virginia做女朋友,阮大勇不僅足足花了一年時間,更為Virginia於赤柱開「海報師」畫廊,今年1月二人開始拍拖。

阮大勇與Virginia父母食飯合影。﹝Facebook圖﹞

阮大勇70年代就開始為《天才與白痴》及《半斤八両》等經典電影繪畫海報,有香港電影海報教父之稱。他於2007年喪偶,育有一名45歲嘅女兒。Virginia嘅爸爸則與阮大勇同年,因而Virginia曾僅將阮大勇當成長輩,最後難抵阮大勇一路堅持嘅誠心,修成呢段忘年戀。據悉,二人交往亦要感謝fb,阮大勇就表示透過fb才同Virginia做朋友,成日透過messenger傾偈。

阮大勇與Virginia拍拖後頻放閃。﹝Facebook圖﹞

阮大勇與Virginia呢段戀事十分保密,Virginia亦表示雙親關係好疏離,「閃婚」也係「先斬後奏」:「因為如果我哋向所有人請示,所有人都會反對,冇人會贊成。」阮大勇嘅女兒也係顧慮多多。不過,Virginia在fb亦有上載與阮大勇及父母一同食飯嘅合影,「一家四口」看上去其樂融融。

分享: