網上短片籲DSE考生及家長︰求學不是求分數

片中男學生一手搶去試卷,炫耀自己考獲最高分數。(影片截圖)

2018年香港中學文憑考試(DSE)即將開鑼,應屆考生固然壓力大增,面對這場「一試定生死」的公開考試,不少家長一早已對子女的學業成績非常緊張,甚至要求子女「一分都不能少」!

最近於網上流傳、以《求學不是求分數》為題的短片,特別呼籲DSE考生及家長不要過於著重子女的成績分數;引來自稱應屆DSE考生的網民留言訴苦,大嘆「咁嘅讀書制度或模式,我真係好想快啲停左佢」!

95分與90分,呈現的不只是分數之差。(影片截圖)

短片中描述兩位小學三年級學生及其家長對學業和分數截然不同的態度,一個從小被逼補習、晚上完成功課後已經凌晨2點鐘;另一個留心上課、自行抄筆記,學業之外也有遊玩的時候。而學生家長對於兩位考獲「9字頭」分數的子女,一個認為最緊要開心、另一個則責怪兒子未能考滿分。

公佈成績後,兩位學生面對家長的不同反應。(影片截圖)

應屆考生留言訴苦

短片導演丘柏樑於網上表示,此故事是他的一份功課,他感謝一眾幫忙拍攝短片的大小朋友。短片於網上流傳後,引來多位網民留言;其中有自稱2018年DSE考生的網民留言談及,「香港填鴨式嘅教育,背背背每日溫書都係背,唔係就狂操paper,背一大堆沒實際用途的知識、做一大堆機械式的paper。考生背得咁辛苦,日日做paper做成10幾個鐘,目的都係為左攞夠33222然後入大學。」

該網民又指,「家長未體驗過呢種讀書模式,永遠都唔會理解到子女讀書嘅感受。咁嘅讀書制度或模式,我真係好想快啲停左佢」!亦有網民留言指,「細路仔根本就唔想咁囂張,咁樣同其他同學講佢自己有幾高分;而係佢覺得自己付出咗好多,而屋企人都灌輸一啲學生只要讀書就可以的概念,所以佢覺得自己應該話曬畀全部人聽佢有幾叻,佢付出咗幾多,囂張嘅性格唔係小朋友想要呢,係家長逼出嚟。」

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=tA1pmaK9oPo[/embedyt]

分享: