自揭曾患抑鬱 林作試過壓力爆煲停學

韓國男團SHINee的27歲成員鐘鉉日前因抑鬱症疑燒炭自殺身亡,事件引發大眾對抑鬱症的關注,其中不少藝人也分享自身經歷,除了鄭秀文及邵子風外,前大律師林作昨日(21號)亦於社交網留言剖白自己曾患抑鬱症。

抑鬱搞到停學

林作透露自己13歲時受不了學習的壓力而患抑鬱症,更因而停學,但他沒有看過醫生,反而是被送到英國:「每次睇返我嗰段時期嘅相,我都係冇任何笑容。世界對我來講完全係黑白嘅。所有嘢都冇意義。而我亦都因為嗰時對學校產生恐懼,從來唔願意談及自己讀書嘅學校,甚至乎即使去咗英國,讀過嘅學校喺畢業後都唔夠膽返去探訪。認真,我對學校有陰影。」他坦言從他接受的教育,令他認為抑鬱是弱者、無能、花太時間思考、做不正當事的人才出現的問題。幸好他在英國的那段時間令自己性格變開朗,學識了社交,抑鬱問題得以好轉。

靠自己意志

然而林作坦言回港幾年後情況再出現,甚至開始拒絕社交,幸得朋友介紹,讓他尋求精神科醫生及心理輔導員協助,不過最後他沒有選擇食藥,而是靠自己意志克服抑鬱,他認為意志並非靠食藥就能取回,是需要靠自己去獲得,他亦希望大家能見到人生的美好:「近年轉向幕前更加令我發現好多表面膚淺、以前我會不屑一顧嘅嘢,其實可能就係人生樂趣所在。」

林作Facebook留言全文
分享: