忍唔住要爆?食肆提示食客字句顯霸氣

有網民在「巴打絲打 Facebook Club」群組上載圖片,顯示一家食肆餐牌提示食客最低消費,不過用詞霸氣,更夾雜粗口字,令語氣更重!

根據圖片,餐牌寫道「咪X咁肉酸,最低消費三條野$30(每位)」;「如覺服務態度欠佳請啞忍,因為伙記仲惡X過腦細」。該告示又「提醒」食客勿當自己是食神,「扮食家請去真嘅米芝蓮」。

網民欣賞「句句真理」

部分網民欣賞店方「句句真理」,有人稱:「你去餐廳食野係比錢買食物,佢無收你服務費唔需要比d咩特別好既服務你。」不過也有網民稱:「雖然係現實,但都唔駛寫出嚟㗎。」

(資料圖片)

截至2015年,香港食肆數目達14000間,較2003年的8000間增加了75%。飲食業行內人手緊張,經常需要聘請臨時工,具豐富經驗的從業員更是難求,服務質素難免受到影響。

事實上消委會不時接獲針對食肆用膳的投訴,主要涉及服務質素及價格爭拗,例如餐牌上標示「例牌」、「大例」或「中碗」與食客理解存在巨大落差;「青斑」改「紅斑」的價錢相差過千元而惹顧客不滿。消委會曾經提醒食客多了解餐飲業的用語和收費準則,亦建議業界盡力改善前線員工的溝通能力和增加對行業的專業知識,清楚講解各種收費,減少與顧客的誤會。

分享: