為演活「跛豪」 甄子丹特意搵教授惡補潮州話

由藝人甄子丹、劉德華主演的新戲《追龍》即將上映,今次兩人聯手重現香港傳奇人物「跛豪」及「雷洛」,同時重現香港黑暗時期!

飾演「跛豪」的甄子丹認為「跛豪」是個「純反面的人物」:「呢個角色雖然係壞人,但佢唔係殺人機器,係個有血有似有骨氣嘅反面人物。」至於劉德華則形容戲中與甄子丹的關係很微妙:「我哋兩個對於權力同金錢其實唔係咁睇重,最大問題係我哋兩個人都好欣賞對方。」

由甄子丹及劉德華主演的新戲即將上映
由甄子丹及劉德華主演的新戲即將上映

甄子丹為完美呈現角色下苦功

甄子丹曾經塑造過葉問、陳真等正面人物,然而今次新戲中他不但挑戰歷史上真實存在的「跛豪」,還兼任影片監製,同時亦演繹對方老中青三個年代,為真實還原「跛豪」形象,甄子丹更特意前往「跛豪」的家鄉尋找資料,並專門聘請潮州話24小時教授潮州話數個月,更與教授研究如何說「帶有潮州口音的粵語」,為此他還多次重新配音。另外為了與潮州人有相似的形象,甄子丹在每日開拍前都要花3小時做特效化妝:「我啲潮州朋友個嘴比較厚,個鼻都有特點,唔會好精緻,但我冇呢啲特點,好似我個嘴好細,所以我塊面都要有相應嘅調整。」他更特意從美國請來特技化妝師,為他的嘴及鼻「粗獷化」,同時他亦加入一些小設定:「跛豪從小打架,成日受傷,個鼻應該係歪嘅。」此外甄子丹為了百分百完美呈現角色特點,於拍攝前不停苦練跛豪走路的模樣,可謂費盡心思!

甄子丹為演活角色請教授惡補潮州話
甄子丹為演活角色請教授惡補潮州話
甄子丹、劉德華
甄子丹、劉德華
分享: