順天邨險遭姦女生發文 斥網上留言難聽過粗口

秀茂坪順天邨星期六(7月29日)凌晨發生企圖強姦案,事後有自稱是19歲受害女學生在Facebook一個群組發表「千字文」,質疑有網民「隔岸觀火」說三道四。

發帖者稱,看到網上論壇有人評論事件,形容「入面唔少留言都難聽過粗口」:「咩野勞資糾紛」、「咩野叫明知山有虎」、「咩野叫個女仔唔荒處女啦,可能平時做開援交」「當做下義工俾人姦下 ,又舒服又冇蝕底,大家有著數唔明報咩警」。帖文直言「睇到呢啲點都係多一次嘅傷害!」

發帖者解釋,選擇不在有關討論區發文是擔心遭人「起底」,坦言「呢件事上面我都仲想保留返自己嘅私隱,我都係個普通人。」她強調當晚只是穿了普通短衫短褲,也盡量選擇安全的道路,但沒料到在一個開揚的位置遭遇不幸。至於選擇入夜跑步,她稱原因之一是要上班:「朝早早唔到起身跑,放工又放得晏。」

17歲寶達邨自縊男子疑涉案

上星期六(7月29日)凌晨2時許,19歲女事主在住所順天邨附近跑完步,行經天韻樓附近被人從後箍頸,事主掙扎反抗和大聲呼救,涉案男子事後逃去。警方調查後,鎖定一名居於同區寶達邨的男子;事隔兩日一個17歲男子於該邨的達怡樓上吊身亡,死者手背咬痕及其家中衣物,都與企圖強姦案的疑犯吻合。

分享: