調節唔到心態 袁潔儀唔敢開Live:如果呢頭拍喊戲,嗰頭點好High咁直播?

藝人袁潔儀昨晚(25號)以恆愛大使身份出席恆愛傳情頒獎典禮,談到今次比賽是參賽者利用手機拍攝短片,問到她會否經常使用手機或利用手機拍片?她笑言:「我唔沉迷嘅,我成日中港兩地走,人哋坐車或者地鐵鍾意玩手機,但我寧願要嚟瞓覺!」她表示通常只會用手機來回覆短訊,亦甚少跟別人一樣會上傳照片或文字到社交網,但認為自己要改善一下,好好善用手機攝影及錄像等功能,將特別的東西放上網與人分享,或能藉此幫到別人。

袁潔儀
袁潔儀

怕應付不了直播

講到無綫最近強勢力推直播AppBig Big Channel」,問到若不錄影片的話會否多點開Live跟粉絲互動?袁潔儀坦言雖然想嘗試但不太習慣:「直播似做主持咁,主持嘅精神狀態要保持喺好High嘅狀態,我唔知係咪年紀大,我唔可以呢頭拍嘢嗰頭去做主持,如果我呢頭拍劇要拍喊戲,嗰頭又點拎住手機好High咁開Live,唔知應唔應付到,所以唔敢試。」她認為當中調節心態非常困難,但其實國內的直播已越來越普及,所以都應該一試。

另外袁潔儀透露剛完成無綫手頭上的劇集拍攝,但並不代表可以休息,皆因近來主要忙着拍攝外面的網劇,加上又要幫忙打理老公的生意,所以都坦言非常忙碌。

袁潔儀、葉家寶
袁潔儀、葉家寶

分享: