「帶埋頭盔面罩我同劉青雲真係一模一樣。」

立法會保安事務委員會星期三(1月4日)參觀消防及救護學院,了解學院的訓練設施及培訓工作,包括在鐵路站、列車隧道、加油站及燃料庫等地方發生的事故。

一眾議員興奮莫名,忍不住拿出手機拍照留念。他們更有機會穿上有「黃金戰衣」之稱的滅火防護服,感受消防員出勤時的負荷。

新民黨田北辰和黨友容海恩一起擺pose拍照,並上載到Facebook。「細細個睇劉青雲做《十萬火急》時,已經成日幻想自己着住消防員套制服幾咁勇武。」田北辰自比是飾演消防總隊目的劉青雲:「我覺得套戰衣嘅cutting真係好啱我,帶埋頭盔面罩我同劉青雲真係一模一樣。」

多名議員參觀消防及救護學院,更穿起俗稱「黃金戰衣」的防護服﹝立法會圖﹞
多名議員參觀消防及救護學院,更穿起俗稱「黃金戰衣」的防護服﹝立法會圖﹞

田北辰笑稱「長毛」是方中信

田北辰又形容社民連梁國雄,是電影中飾演高級消防隊長的方中信:「我聽到成個方中信咁嘅長毛講,消防同警隊應該同工同酬。其實都好有道理,講危險、講付出、講貢獻,幾個紀律部隊不相伯仲,其實呢樣嘢都好耐冇檢討,我覺得都係時候諗喇。」

分享: