與袁詠儀是表兄妹? 麥兆輝:佢成日用阿媽嚇我

電影《廉政風雲.煙幕》將於賀歲檔期上映,導演兼編劇麥兆輝近日為電影宣傳並接受媒體訪問。提到今次找來了影后級的袁詠儀(靚靚)客串反派角色,麥兆輝笑言動用了親情牌,他指自己跟靚靚有個秘密,指二人是沒有血緣關係的親戚,引起了不少人的好奇。

麥兆輝接受媒體訪問時,提到他和袁詠儀從小已認識,大家互稱「表哥」、「表妹」,靚靚叫麥兆輝的母親做契媽,小時候靚靚常常來他家玩。後來靚靚成為香港小姐冠軍並進軍影壇,麥兆輝當時則是副導演。

《廉政風雲.煙幕》將上映 靚靚客串演出

麥兆輝坦言對這個「表妹」有點怕,他曾以副導演身份在片場與靚靚接觸,他說:「佢好嘈,見我食煙,佢就話『哦,你食煙我話畀你阿媽聽,你講粗口話畀你阿媽聽』,成日都用話畀我阿媽聽嚟嚇我。」他自言今趟是本着不妨一試的心態找對方,「打電話畀佢,問佢會唔會畀面自己客串,仲同佢講『你唔做唔緊要,但唔好鬧我,唔好話畀我阿媽聽』。」

《廉政風雲.煙幕》將於賀歲檔期上映,麥兆輝自曝與客串演出的靚靚是表兄妹。(網上圖片)
《廉政風雲.煙幕》電影海報。(網上圖片)
分享: