苗僑偉女兒加拿大做演員 堅拒父女合作

苗僑偉(三哥)的27歲女兒苗彤除了是專業攝影師,在加拿大居住的她在當地也是演員,未來會去台灣拍旅遊特輯。苗彤今日與苗僑偉一起出席活動,她接受訪問時明言未有打算在香港拍戲,問到想不想父女合作?苗彤堅定地拒絕:「唔想,business還business,私人還私人,唔可以同daddy一齊。」

沒催子女結婚 三哥自嘲麻甩佬

三哥細仔剛剛畢業,苗彤又做了專業攝影師,被問到是否放下心頭大石?三哥坦言「養兒100歲,長憂99。」問到是否擔心子女結婚生仔的問題?三哥笑言:「呢個係人生必經嘅大事,睇吓幾時啫,順其自然。」苗彤就話爸爸沒有催他們結婚:「我好忙,都冇時間拍拖,我喺加拿大住,會影相同演戲,嚟緊會去台灣拍旅遊特輯。我都會請教daddy,大家研究吓演技。」三哥笑指:「係西方同中華文化溝通。」不過苗彤就未有打算在香港拍戲,問到想不想父女合作?苗彤堅定地說:「唔想,business還business,私人還私人,唔可以同daddy一齊。」

提到三哥最近開咗了Instagram戶口,「個女幫我搞,張新相係佢哋捉住我影,同仔女玩完影低咗就放上去,多個渠道溝通。」身為攝影師的苗彤就話好少用爸爸做模特兒,三哥就自嘲唔靚仔,只係麻甩佬一個。
苗僑偉與女兒苗彤及兒子苗俊。(圖片取自IG)
苗彤在加拿大生活,有參與演戲。(網上圖片)
分享: