母親節齊放閃!藝人「媽咪照」背後有咩動人故事?

圖︰昨日(13日)母親節,多位香港藝人上載溫韾「媽咪照」,包括胡杏兒(左)同欣宜(右)。(IG圖片)

琴日(13日)係母親節,唔少藝人都喺網上分享「媽咪照」放閃!其中,2017年10月榮升媽媽嘅胡杏兒,就上載咗囝囝Brendan同佢嘅親密合照,相片中,Brendan雙手輕觸媽媽臉龐,十分有愛!胡杏兒被封為「最勤力孕婦」,陀住Brendan 8個月,都繼續跟劇組四出宣傳!

欣宜︰每一日都應該係母親節

而欣宜就上載咗佢同媽媽沈殿霞同婆婆嘅合照,仲留言話︰每一日都應該係母親節(Everyday should be Mother’s Day)!欣宜曾經在受訪時表示,媽媽沈殿霞同婆婆係佢心目中嘅「女神」:「佢哋係好開心,好照顧人又唔會講出去嘅人。我嗰時細過俾人話,佢哋激動過我。」

Sammi︰媽咪鍾意玩手機有好處

Sammi鄭秀文亦有上傳「媽媽照」,佢仲笑言︰「有個中(鍾)意玩手機嘅母親嘅好處係……仲唔會阻止我玩手機。」Sammi仲話,「人肉速遞」自己俾媽媽,係最好嘅生日禮物!

圖︰Sammi指,自己就是最好的母親節禮物。(IG圖片)

林奕匡︰願天下母親天天快樂

林奕匡(Phil)就希望天下嘅母親天天都快樂。Phil嘅媽媽已經60幾歲,患有糖尿病;Phil好記得有一次喺爸爸媽媽開嘅餐館入面,媽媽同佢講嘅說話︰「阿仔,我們這麼辛苦,都是希望你們將來不用捱苦,可以放膽做自己喜歡的事,讀你想讀的書。」

 

圖︰Phil分享他與媽媽的合照。(IG圖片)
分享: