張慧儀拍劇搵真銀供養子續命 兩度為子棄愛

張慧儀同養子張晃維溫馨合影。(微博圖)

48歲嘅張慧儀13年前收養兒子張晃維(Hanson)後,兩人相依為命。張慧儀多年來為了患嚴重心臟病嘅養子努力做生意賺錢,以供二人龐大嘅生活開支。2017年初,張慧儀宣佈全面復出幕前,只好讓Hanson返回馬來西亞家鄉與慧儀父母同住。由昔日性感女神變為人母,張慧儀嘅人生價值觀亦有重大轉變,「如果要我排次序,家庭對我嚟講係最重要,家庭除咗我同佢(Hanson )之間,同時仲有我父母,我好享受三代同堂嗰種感覺,我覺得呢個係我人生最大嘅轉變。」

張慧儀復出拍劇搵錢。(微博圖)

2003年,張慧儀被未婚夫霍紹裘一打,令她成為娛樂版頭條的女主角,她不得不承認,這痛苦經歷改寫了她的人生。為了反省過往的任性與自我,她毅然拋下香港的一切,到北京重新發展。張慧儀與在人生最低潮的時候,遇上養子Hanson,她曾感慨話:「係佢令我企番起身!」

張慧儀同養子張晃維溫馨合影。(微博圖)

據張慧儀透露,她是2006年在北京福利院做義工時,巧遇Hanson,兩歲的Hanson因患有先天性心臟病被棄養在天橋底。張慧儀因聽到Hanson喊:「媽!」決定結下這份母子緣,並為Hanson起名為張晃維。

張慧儀同養子張晃維溫馨合影。(微博圖)

兩度棄愛

身邊不乏追求者嘅張慧儀將養子視為己出,因此兩度放棄愛情。2014年,張慧儀被從事飲食業的內地羅姓富商追求,有傳因對方難以接受Hanson,張慧儀為了養子而分手。2015年,張慧儀與大陸富商陳偉軍拍拖一年多,兩人曾達致談婚論嫁階段,但因為男方始終未能把Hanson放第一位,張慧儀寧可犧牲愛情,斬斷情絲,唔想浪費大家時間,二人亦以分手收場。

盼轉型演繼母

如今,張慧儀渴望搣甩過往嘅「性感尤物」形象,轉型演出繼母等角色,「嚟緊喺網絡電影演有故事同受過情傷嘅女人,年齡同心境唔同咗,想演有閱歷同貼地嘅角色,例如繼母、媽媽、企業總裁,孤兒院院長等,唔同以往淨係性感!」

分享: