稱葉偉信係伯樂 陳漢娜力撐「老竇」古天樂做影帝

陳漢娜

電影《殺破狼.貪狼》於今屆香港電影金像獎共獲9項提名,其中於戲中飾演古天樂女兒的陳漢娜(Hanna)亦入圍「最佳新演員」,演技備受好評。金像獎將至,早前Hanna為金像獎特刊拍攝硬照,一改以往文青女神的打扮,以一身黑色示人,下身更有透視效果,長腿若隱若現,型格之餘不失青春氣息。

對於今屆金像獎的獎項,Hanna坦言睇好古天樂拿下影帝獎座,她接受「金像獎快問快答」遊戲時,對於五個獎項她都睇好《殺破狼.貪狼》奪得,其中「最佳男主角」她揀了古天樂,直言要支持「父親」;「最佳男配角」同樣揀了《殺破狼.貪狼》的林家棟,她還笑言:「雖然佢喺戲中係壞人捉咗我,但我仍然會揀佢。」至於「最佳電影」及「最佳剪接」,她亦二話不說睇好有份演出的《殺破狼.貪狼》!

陳漢娜力撐「老竇」古天樂做影帝

提名「最佳新演員」已心滿意足

最後問到「最佳導演」時,她就投了執導這套電影的葉偉信導演一票,她更直言對方是自己的「伯樂」:「因為佢夠膽起用一個完全唔認識嘅新人,同時要感謝佢,因為我好鍾意電影,佢算係我嘅伯樂,佢令我走進電影世界,令我可以成為演員,所以我一定支持佢!」不過談到自己角逐「最佳新演員」,她則稱有提名已經心滿意足。

陳漢娜話葉偉信係自己嘅「伯樂」
分享: