李敖曾遭初戀女友所傷  吃藥自殺3次

李敖一生文學成就高,感情世界亦精彩。﹝網絡圖片﹞

台作家李敖上18號病逝,享壽83歲。李敖離世後,其私生女爭產風波讓外界對李敖嘅精彩感情世界更加關注。李敖風流成性,一生交往女友不計其數,與台灣第一美人胡因夢結婚3個多月又閃電離婚,是佢最轟動嘅一段情史。胡因夢曾評論李敖:「我認為李敖喺初戀時受到嘅創傷嚴重地影響了佢日後對待女人嘅態度。」

原來,胡因夢曾喺李敖抽屜中發現一本舊筆記本,內容像係一個感情受過重創並被女友拋棄,所發出嘅仇視女性言論,最後詢問李敖友人,胡因夢才得知李敖曾為初戀女友嘅離去,吃安眠藥自殺3次。

李敖曾喺受訪時形容自己嘅初戀,「當那個愛情結束嘅時候,人就很痛苦,一個女朋友離開了,我鼓勵自己拚命寫日記,一點用都冇。寫日記有效,日記一合起來,第二天一睡醒完全失控,自己失控了。日記勉勵自己冇用嘅,因為太消極了,唯有另外一個女朋友才可以。」

分享: