韓庚唔想被粉絲綁架人生 遭網友寸「佢粉絲咁慘」

韓庚談當年選退團SJ係唔想被粉絲綁架人生﹝網絡圖片﹞

內地男藝人韓庚日前做客訪談節目《圓桌派》,談及當年選擇回國發展嘅原因,佢稱「唔能讓粉絲來綁架人生。」2005年,韓庚作為男團Super Junior唯一嘅中國籍成員正式出道,並成為第一位正式喺韓國出道嘅中國人。而呢段採訪一經播出就引起唔少爭議,有網友評價道:「簡單總結一下就是唔想為組合嘅利益犧牲自己。」「佢粉絲咁慘,需要嘅時候捧紅了佢,唔需要嘅時候就變成綁架人生了。」

「我當年係偶像」

韓庚自認當年係偶像,「就係長得好、會跳、粉粉嫩嫩、有一幫粉絲,呢就係偶像,就係我當年呢個樣子。」但佢不太認同公司對團體過強嘅控制欲,「公司把控你嘅形象,你想做什麼,佢不會讓你去嘅。佢會把公司嘅利益,組合嘅利益放喺你嘅前面。」而這一點,和韓庚對於自己嘅規劃相悖。「我想做演員,我30歲時還在組合蹦蹦跳跳嗎,我有我自己嘅想法」。在和高層聊過無果後,2009年,韓庚選擇與SM公司解約並回國發展。主持人問:「你唔需要粉絲嗎?」韓庚回答:「需要粉絲,但唔能讓粉絲嘅很多東西,來綁架你嘅人生。」

分享: