鄧家彪「上水塞車因為車多」帖文惹熱議

鄧家彪是「解決新界東塞車大聯盟」發言人(「新界各界」Facebook專頁圖)

立法會新界東補選候選人鄧家彪在Facebook發文,提到「上水大塞車是因為車多關係」,引起大批網民質疑此一發現好比「阿媽係女人」。

(鄧家彪Facebook專頁截圖)

不少網民引用「在非洲,每60秒就有一分鐘過去」的經典句子。有人笑言「世事果然比佢(鄧家彪)睇透」 ,也網民相當認真,質疑如果純粹車多,理應每日都交通擠塞,反問「唔通突然間多左幾萬架車入上水」,建議鄧家彪再了解一下是否有特別原因,例如撞車。

網民:做唔到富豪 因為錢唔夠多

填詞人梁栢堅在Facebook「抽水」,根據「點解會塞車,原因係車多」的句式,撰寫:「點解食拉麵,原因係博多」、「點解飲紅酒,原因係波爾多」 、「點解要養狗,原因係拉布拉多」。 有網民和應,留言:「點解會當選,原因係得票多」、「點解要分享,因為我手多」、「點解做唔到富豪,因為錢唔夠多」、「點解鄭秀文,因為只需當打發時間別疑慮太多」。

今次新界東補選有6名候選人,其餘候選人包括黃成智、方國珊、陳玉娥、趙佩玉、范國威。

分享: